Prima bancă europeană cu probleme după falimentul Silicon Valley Bank. Se împrumută 54 de miliarde după prăbușirea acțiunilor

de: Dumitrescu Andrei
16 03. 2023

Acțiunile băncilor europene au scăzut puternic miercuri, iar Credit Suisse a atins un nou minim istoric, pe fondul reînnoirii îngrijorărilor investitorilor cu privire la tensiunile din cadrul sectorului provocate de prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank.

Autoritățile de reglementare și directorii financiari din întreaga lume au încercat să calmeze temerile legate de contagiune după ce SVB, un creditor axat pe tehnologie, și o altă bancă americană au dat faliment săptămâna trecută, însă îngrijorările persistă.

O scădere de peste 20% a acțiunilor Credit Suisse a condus la o scădere de peste 6% a indicelui bancar european, în timp ce swapurile pe riscul de nerambursare a creditelor pe cinci ani pentru banca elvețiană emblematică au atins un nou record, evidențiind îngrijorările tot mai mari ale investitorilor.

Credit Suisse se împrumută 54 de miliarde

Credit Suisse a declarat joi că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană pentru a consolida lichiditățile și încrederea investitorilor, după ce prăbușirea acțiunilor sale a intensificat temerile legate de o criză bancară globală.

Anunțul băncii elvețiene a ajutat la oprirea vânzărilor masive de pe piețele financiare asiatice în cursul dimineții de joi, după sesiunile din Europa și Statele Unite din cursul nopții, în condițiile în care investitorii erau îngrijorați de posibilele retrageri ale depozitelor bancare globale.

În declarația sa de joi dimineață, Credit Suisse a precizat că își va exercita opțiunea de a împrumuta de la banca centrală până la 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari).

Acest lucru a urmat asigurărilor date miercuri de autoritățile elvețiene că banca Credit Suisse îndeplinește „cerințele de capital și de lichiditate impuse băncilor de importanță sistemică” și că ar putea accesa lichiditatea băncii centrale în caz de nevoie.

„Piețele sunt sălbatice”

Banca Națională a Elveției a refuzat să comenteze cu privire la cea de-a doua mare bancă din Elveția.

„Piețele sunt sălbatice. Trecem de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor europene, în primul rând ale Credit Suisse”, a declarat Carlo Franchini, șeful departamentului de clienți instituționali de la Banca Ifigest din Milano.

În Statele Unite, băncile regionale și cele mari au scăzut în premarket. First Republic Bank a rămas stabilă, în timp ce băncile similare Western Alliance Bancorpși PacWest Bancorp au scăzut cu 2% și, respectiv, 12%.

Băncile mari, inclusiv JP Morgan Chase, Citigroup și Bank of America au fost afectate, cu procente cuprinse între 2% și 4%.

Directorul executiv al BlackRock, Laurence Fink, a avertizat miercuri că sectorul bancar regional din SUA rămâne în pericol și a prezis o nouă inflație ridicată și creșteri de rate.

Fink a descris situația financiară ca fiind „prețul banilor ușori” și a afirmat, într-o scrisoare anuală, că se așteaptă la mai multe creșteri ale dobânzilor din partea Rezervei Federale americane.

El a spus că, după criza bancară regională, ar putea urma „nepotriviri de lichiditate”, deoarece ratele scăzute i-au determinat pe unii proprietari de active să își majoreze expunerea la investiții cu randament mai mare, care nu sunt ușor de vândut.

Creșterile rapide ale ratelor dobânzilor au îngreunat rambursarea sau deservirea împrumuturilor de către unele întreprinderi, crescând astfel șansele de pierderi pentru creditorii care sunt, de asemenea, îngrijorați de o recesiune.

Cu toate acestea, factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene înclină în continuare spre o majorare a dobânzii cu jumătate de punct procentual joi, a declarat o sursă pentru Reuters, deoarece se așteaptă ca inflația să rămână ridicată.

Investitorii începuseră să se îndoiască de angajamentul BCE față de o nouă majorare mare a ratei dobânzii, în condițiile în care prăbușirea SVB a zguduit piețele.

Dar sursa a declarat că este puțin probabil ca banca centrală să se abată de la planul său de a majora ratele cu 50 de puncte de bază joi, deoarece acest lucru i-ar afecta credibilitatea.

În Statele Unite, accentul se mută pe posibilitatea unei reglementări mai stricte a băncilor, în special a celor de nivel mediu, precum SVB și Signature Bank, cu sediul la New York, ale căror prăbușiri au declanșat tumultul de pe piață.

Moody’s Investors Service și-a revizuit marți perspectiva asupra sistemului bancar american de la „stabilă” la „negativă”, citând riscuri sporite pentru acest sector.